| Зробити стартовою  ua | en | ru
Новини | Загальна інформація | Туристичний потенціал | Нормативні акти | Довідкові служби |   | Головна
Пошук
Календар подій
Рік
Місяць
Район
Залиш своє фото та коментар

Фото - лідер!


Голосування
Перевагу якому виду туризму Ви віддаєте?

культурно-пізнавальному
екологічному
активному
релігійному










Туристичні виставки
Преса
Туристичні центри (ТІЦ)
Подарунки та сувеніри
Зміни у законодавстві
Винний туризм

Історія походження винограду тісно пов'язана з історією людської цивілізації. На цьому сходяться і наука, і релігія, що говорить про особливе місце винограду в житті людини.

Виноградники (с. Шабо)У Біблії виноградна лоза є уособленням непримхливості, витривалості і працьовитості; вино - джерело радості і веселості. Воно вимагає до себе розумного, помірного підходу: не можна сперечатися з вином, бо багатьох погубило воно. Нарешті, вино - це кров Христова, а з кров'ю, як стверджується в Біблії, передається і душа.

Культура винограду на території сучасної України налічує 2-2.5 тисяч років. Про це свідчать пам'ятники старовини, виявлені при археологічних розкопках на місцях стародавніх поселень в Криму, низов'ях Дніпра і Дністровського лиману. Ці місця були освоєні в VII ст. до н.е. грецькими, а в III ст. н.е. римськими колоністами. Найімовірніше, саме вони завезли в ці райони виноградну лозу. На жаль, до наших днів не дійшли дані про сорти, що культивувалися в ті далекі часи.

Відомості про сортимент одного з найстаріших виноградарських районів України - Ізмаїльщини  з'являються в другій половині минулого сторіччя. В одному з найперших видань по виноградарству і виноробству в Росії К. Тардан пише, що “найголовніші сорти винограду, що розводяться у виноградниках Ізмаїла, суть: "Гордін, Око-войло, Маджарка, Пома-Корна, Флега, Чауш, Цица-Капра і Пармак-узум". Описуючи місцеві сорти, автор, мабуть, з міркувань комерційного характеру, разом з місцевими назвами дає їм вигадані французькі. Наприклад, сорт Кабасму він називає "Білий Шасла", місцевий сорт Яйджі –"Скоростиглий Шасла", сорт Алімшак – "Сірий Піно", Альварну – "Мускадін Рожевий", Серексію – "Мальвазія Червона", Тельтікурук – "Бланкет", Белярдже – "Рудий Піно". Тільки в результаті обстеження виноградників Ізмаїльщини фахівцями філоксерних комісій сортимент був значно уточнений і місцевим сортам повернені їх колишні назви.

Поблизу Одеси, в приморських районах на захід від неї і по східному берегу Дністровського лиману, дев'ять десятих селянських виноградників займали місцеві молдавські сорти - Серексія, Кабассія і Кабасма. Поблизу Одеси зустрічалися  Чауш, Шасла, Мускати - чорний, білий, олександрійський, Мадлен Анжевін тощо.

Виноградники Одеської областіІсторія формування українського сортименту винограду свідчить про дуже велику роль в нім інтродукованих сортів. Перший рекомендований сортимент винограду Української РСР (1930 р.) складався з 30 сортів. Всі вони в різний час були завезені до України. У наступних районованих сортиментах (1936 р. - 27 сортів, 1944 р. - 39 сортів) також всі сорти були інтродуковані. Але вже в сортименті 1958 р.(110 сортів) присутні 14 місцевих. Це і аборигенні кримські сорти і сорти новітньої селекції Всесоюзного науково-дослідного інституту виноробства і виноградарства “Магарач” та Українського науково-дослідного інституту виноградарства і виноробства ім. В.Е. Таїрова.

В кінці 50-х р.р. в Одеському сільськогосподарському інституті (ОСХІ) було розпочато роботу зі створення високоякісних столових сортів. У 1983 році був районований перший столовий (до того ж безнасінний) сорт селекції ОСХІ – "Мрія". З 1958 р. по теперішній час сортимент України розширюється не тільки за рахунок інтродукованих, але і за рахунок сортів місцевої селекції.

На території Одеської області добре акліматизувалися цінні європейські винні сорти. Вони були завезені швейцарськими і німецькими колоністами, крупними поміщиками. Так в Північному Причорномор'ї  з'явилися класичні сорти Каберне Совіньон, Ріслінг, Шардоне, Аліготе, сорти групи Піно. З Грузії були завезені сорти Сапераві і Ркацителі, причому останній за радянських часів тримав першість за займаними площами.

Довга історія освоєння причорноморських земель також залишила свій слід у вигляді високоякісних місцевих сортів. Всім відомі Фетяска біла, Серексія чорна. Одне з кращих білих вин ще радянських часів - Шабське біле - готують з сорту Тільтікурук. Останні дослідження кафедри виноградарства і виноробства Одеського державного аграрного університету свідчать, що незаслужено забуті сорти Грецький рожевий і Плавай. Вони не просто дають оригінальні вина, вони ще і є частиною нашій історії.

Завдяки підтримці держави, хай ще недостатньої, виробництво винограду і вина в Одеському регіоні нарощується. Криза, що почалася в галузі у 1980-х р.р., ще не подолана, але сьогоднішні тенденції дозволяють сподіватися на краще. Найважливіше це те, що з'являються виробники, які з самого початку  орієнтовані тільки на виробництво високоякісного вина. Великого секрету тут немає - вино повинне бути зроблене з винограду, за правилами, що існують у виноробстві. Найважче дотримуватися цього принципу, не піддаватися на спокуси сьогоднішнього дня (різноманітні домішки, концентрати, порошки тощо).

До  таких виробників належить ТОВ "Велес", що випускає вина під торговою маркою "Колоніст". Виноградники розташовані на території Болградського району, на Вина торгової марки Колоністберегах озера Ялпуг. Місце для насаджень вибране не випадково - прибережні схили дають кращу виноробницьку сировину. Величина урожаю сурово контролюється, тому виноград виходить найвищої якості. Невеликі обсяги виробництва також є запорукою високої якості виноробства. Вина з сортів Каберне, Аліготе, Мерло, Піно чорного, Шардоне, Трамінера рожевого, Ріслінгу рейнського можна без перебільшення назвати еталонними. У них відчуваються всі переваги і індивідуальні особливості сортів. Виноматеріали кращих років витримуються в бочках для виробництва марочних вин. На жаль, поки що лічені заводи на території України можуть похвалитися таким класичним підходом до виноробства, і дуже приємно, що на території нашої області з'явився виробник, який працює на власній сировині.

Королівський підвал ТОВ ПТК ШабоЩе одним прикладом сучасного виноробницького комплексу є ТОВ Промислово – торгова компанія "Шабо". Створений  цією компанією Центр культури вина "Шабо" запрошує всіх бажаючих в незабутню подорож по сторінках історії виноробства де можна  стати свідком відродження традицій виноробства та дізнатися про таїнство народження благородного напою.  Шабо - це стародавній виноробницький регіон, де  виноград вирощують з XII сторіччя. Перші відомості про Шабо виявлені в картографічних довідниках 1788 року. Саме цей рік історики вважають роком заснування с. Шабо.  Виноробство в Шабо розвивали французькі майстри виноградної лози: на початку XIX століття тут була заснована колонія французько-швейцарських переселенців. Шабо розташоване на півдні України, на так званій "виноградній широті", тобто на одній широті з такими кращими виноградниками світу, як Бордо і Бургундія. У різних країнах світу на цій широті винороби створюють знамениті  і неповторні вина.




©Управління культури і туризму Одеської обласної державної адміністрації, 2022 р.
Партнери: Сигнализация в частный дом
Використання матеріалів сайту touregion.od.ua дозволяється за умови посилання (для інтернет-ресурсів-гіперпосилання) на touregion.od.ua